Holland4ALS 2018

 

Holland4ALS 2018 start op de ochtend van Hemelvaartsdag, zwemmend in open water, de Hoornse Plas in Groningen. Het startschot voor het evenement werd gegeven door de heer Paul de Rook, wethouder van de gemeente Groningen, met sport in zijn portefeuille.

Het water is dankzij het warme weer van de afgelopen dagen een beetje opgewarmd. Volgens zeggen inmiddels een graad of 17.

Ondanks de frisse wind zit de sfeer er goed in aan het water mede dankzij de gastvrijheid van Kaap Hoorn en de organisatie ter plekke door Lionsclub Groningen Zuid. Teams moedigen elkaar aan onder begeleiding van de DJ die onder andere de door de teams zelf uitkozen teamnummers ten gehore brengt.

De teams die de eerste etappe hebben gefietst kunnen in Drachten genieten van een gezonde en voedende spaghetti bolognese en salade bereid door catering Centraal uit Soest.

Alle teams trappen inmiddels via Groningen naar Drachten. In Hasselt wacht de warme pasta op teams die de tweede etappe hebben gefietst.

De lopers van team A nemen daar het stokje weer over. We gaan te voet de avond in richting Uddel.

Als het fietsen erop zit vervolgen alle teams de route naar Uddel.

Prachtige beelden van fietsers door het Friese landschap gevolgd door busjes met begeleiding. De benen zijn hier en daar stram, er wordt flink gemasseerd, getapet, hier en daar een aspirientje genomen maar de sfeer zit er goed in. De begeleiders en toeschouwers zijn trots op kinderen, vrienden en bekenden. En genieten van de sportieve prestatie.

In de ochtend van 11 mei komt de zon op in een zonnig Soest, de mist hangt op het water van de Eem.

De sporters zijn in de nacht in Uddel aangekomen en zijn vanuit daar vertrokken voor de laatste loopetappe van de tocht, richting Soest, de kleine Melm, voor het laatste onderdeel van de derde editie van Holland4ALS.

Om 7:20 uur in de ochtend komt, onder luidt gejuich van de andere teamleden en de eerste toeschouwers, het eerste team, gezamenlijk, binnen bij de Kleine Melm in Soest, team The Next Gen, waarin onder andere Jord en Jelte Jager.

En dan als alle teams de peddels hebben neergelegd en weer aan de kant van het water staan maken de aankomsttijden niet meer uit.

En dan als iedereen binnen is maken we ons op voor de huldiging bij VVZ ’49 in Soest.

Bij de aankomst wordt het teamlied van ieder team ten gehore gebracht.

Ieder team wordt afzonderlijk gehuldigd en alle teamleden ontvangen de medaille van Holland4LS 2018. Er zijn tranen, van blijdschap, trots en ontroering en bubbels om te proosten.

In Soest waren ook Ans, Marleen en Arnold, alle drie hebben zij ALS en een bus, die door zoalsjan mogelijk is gemaakt. Marleen en Arnold zo dankbaar dat zij nu met de bus ook de activiteiten van hun kinderen kunnen bijwonen. Ans, kunstenares, die graag schilderijen ter beschikking wil stellen, ook aanwezig omdat ze zo blij en dankbaar is. Even in de kantine, zonder de muziek van het feest, hebben ze ook uitgelegd wat het voor hen betekent, mooie verhalen en bevestiging van het doel van onze stichting.

Die dankbaarheid kunnen we alleen maar doortrekken naar iedereen die heeft meegedaan, meegeholpen. De stichtingen ALSopdeweg en ALS Nederland, die op verschillende wijzen bijdragen. Al die mensen en bedrijven, van de catering (Catering Centraal), de wisselplaatsen (Drachten, Hasselt en Uddel en de Kleine Melm in Soest), de begeleiders, het team van WE-link, de motorrijders, de fysiotherapeuten (Life & Visie). En al diegenen die hebben bijgedragen met middelen, denk aan vervoer, de bussen, de fietsen, het eten, de douches (soms wat koud). Kortom heel veel mensen, daarom valt ook hen die dank ten deel.

En dan die sporters, 330 kilometer, zwemmen, fietsen, hardlopen en dan nog kanoën. Hier en daar een pijntje en een paar blessures, maar gelukkig geen incidenten. Zonder deze sporters, jong en oud, is een evenement als Holland4ALS niet mogelijk.

Dan zijn er nog de sponsoren, de hoofdsponsor van Holland4ALS (Jan © Accountants en Adviseurs), de hoofdsponsor van Cool4ALS (Eigenhuis Groep) en natuurlijk al die mensen en kinderen die hebben gedoneerd, koud hebben gedoucht, rondjes hebben gelopen of hun drankjes hebben laten staan.

Al die bijdragen hebben een recordopbrengst van ruim € 278.000,00 opgeleverd.

Met deze fantastische opbrengst kunnen we doen kunnen doen wat Jan voor ogen had, mensen zoals Jan die hulpmiddelen ter beschikking stellen, die het hen comfortabeler maken, net als Ans, Marleen en Arnold.

Namens het bestuur van zoalsjan en de organisatie van Holland4ALS, kijken we met trots terug op een prachtig evenement en zijn we super dankbaar. We hopen dat we bij de volgende editie van Holland4ALS weer op zoveel steun mogen rekenen.

 

 

Holland4ALS Editie 2016   Holland4ALS Editie 2017  Holland4ALS Editie 2019