Sportieve tips

Tip 1 - Intensief trainen tot het laatste weekend, dan rust nemen.

De laatste weken voor de Holland4ALS estafette is het heel belangrijk om intensief te trainen. Hiermee bouw je een piek in de training op die zorgt voor een zogenaamde super-compensatie. Na het laatste weekend vóór het evenement (18/19 mei) doe je vervolgens niets meer. Alleen nog maar rusten, goed slapen en je verheugen op Holland4ALS.

 

Tip 2 - Kies de juiste brandstof.

Voor wat betreft de voeding gedurende het evenement is het van belang om te weten dat de brandstof waarop we de estafette gaan doen met name uit koolhydraten (dus suikers) bestaat. Omdat je lichaam maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten opslaat (ongeveer voor 1 - 1,5 uur intensief sporten) is het van belang om de voorraad doorlopend aan te vullen. Het is dus belangrijk om zowel direct vóór als tijdens het evenement continu te eten. Het eten kun je ruwweg in twee categorieën verdelen, te weten specifieke sportvoeding en gewone (koolhydraatrijke) voeding.

 

Tip 3 - Zorg ervoor dat je deze drie soorten sportvoeding bij je hebt.

Sportvoeding bestaat ruwweg uit drie varianten:

  • Sportdrinken voor in je bidon. Dit zijn vrijwel altijd poeders die je oplost in water. Zorg ervoor dat het voeding is en niet een isotone dorstlesser, dat is echt iets anders! Zorg tijdens het fietsen voor twee bidons van 750 ml, zodat je 1,5 liter kunt wegdrinken (elke 15 minuten een slok)
  • Sportrepen (vaak met nootjes en chocolade). Handig om van tevoren even te proberen om te zien welke je lekker vindt. Sommige zijn heel kleverig en moeilijk weg te slikken.
  • Sportgel Niet altijd even lekker, maar wel een enorme energie boost vrijwel direct nadat je het ingenomen (wegspoelen met drinken/water)

 

Tip 4 - Deze gewone voeding bevat veel koolhydraten.

  • Pasta, rijst of aardappels. De organisatie zorgt onderweg voor een heerlijke pasta maaltijd. Let even niet op je dieet en schep gerust twee keer op.
  • Brood (bruin/volkoren). Liefst met zoet beleg (bijv. aardbeienjam)
  • Bananen, fruit, rozijnen
  • Krentenbollen
  • Snelle Jelle, gevulde koeken of i.d.
  • Nootjes
  • Snickers, Mars of druivensuiker tabletten

 

Tip 5 - Eet (ook) dingen die je lekker vindt.

Tot slot: eet ook zoveel mogelijk dingen die je (graag) lust. Je bent bijna 24 uur bezig. En dat is niet alleen een ongelooflijke fysieke inspanning. Om het ook mentaal vol te houden, is het belangrijk om dingen te eten en drinken die je ook nog een beetje lekker vindt. Veel succes!!

 

Met dank aan Harry Kleine, sportcoach van het Team GeTTogether